Bogații din sudul Europei își mută averea în nord: „Am muncit din greu toată viața și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”

Bogații din sudul Europei își mută averea în nord: Am muncit din greu toată viața și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme
Publicat: 28/05/2012, 12:36
Actualizat: 28/05/2012, 12:36

Locuitorii bogați din sudul Europei își transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveția și țările nordice, îngrijorați de perspectiva ieșirii Greciei din zona euro și de situația sectorului bancar din Spania și Portugalia, potrivit unei analize Reuters.

Locuitorii bogați din sudul Europei își transferă economiile către bănci din Luxemburg, Elveția și țările nordice, îngrijorați de perspectiva ieșirii Greciei din zona euro și de situația sectorului bancar din Spania și Portugalia, potrivit unei analize Reuters.

Nikos, un om de afaceri grec cu activități în distribuția de produse farmaceutice, a transferat 7 milioane de euro la o subsidiară a unei bănci elevțiene din Luxembourg, preferând siguranța în pofida dobânzii mult mai mici.

„Am muncit din greu toată viața și mi-am asumat riscuri în afaceri. Am 62 de ani și nu pot să risc ca banii mei să devină drahme”, spune el.

Prudența a devenit un trend major în rândul locuitorilor bogați din sudul Europei. Grecii se tem de devalorizarea economiilor odată cu eventuala revenire la drahmă, în timp ce spaniolii și portughezii sunt îngrijorați de situația băncilor locale, astfel că își transferă depozitele către economiile solide din nordul Europei.

Mai mulți consilieri financiari și bancheri ai căror clienți au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garanția UE de 100.000 de euro susțin că au loc „retrageri masive prin transferuri de bani”, în special în perioada care a trecut de la alegerile din Grecia din 6 mai.

Cea mai mare parte din aceste sume a ajuns la bănci din Londra, Frankfurt sau Geneva, potrivit surselor citate.

Un alt bancher, specializat în servicii pentru clienți bogați din Spania, susține că spaniolii își aduc aminte de pachetul de controale de capital și restricții impus în urmă cu zece ani în Argentina, prin care autoritățile au încercat să prevină retragerile masive de depozite din bănci, în special în privința economiilor denominate în dolari.

În zona euro, depozitele bancare sunt garantate până la suma de 100.000 euro, astfel că majoritatea economiilor, mai puțin cele foarte mari, ar fi acoperite în cazul falimentului unei instituții financiare.

Însă dacă o țară ar pleca din zona euro, conturile bancare ar fi redenominate într-o nouă monedă care s-ar devaloriza puternic în perioada imediat următoare.

Clienții s-ar putea confrunta și cu controale de capital, menite să prevină ieșirile masive și accentuarea devalorizării, sau chiar cu înghețarea tuturor retragerilor.

Un bancher londonez specializat în servicii private a precizat că mai mulți greci cu posibilități se arată „foarte interesați” să-și deschidă conturi în Marea Britanie pentru a-și proteja averile în cazul ieșirii Greciei din zona euro.

Totuși, mutarea banilor în străinătate s-ar putea dovedi o măsură insuficientă, inceertitudinile juridice legate de ieșirea unui stat din zona euro punând sub semnul întrebării modul în care se va face conversia la o nouă monedă.

„Este clar că investitorii greci vor căuta modalități de a păstra euro care nu vor fi convertiți în drahme. Esistă temeri că depozitele în euro deținute de un rezident grec într-un cont bancar din afara țării vor fi de asemenea convertite. De asemenea, nu este sigur dacă titlurile în euro emise de Grecia către entități din afara țării vor fi convertite sau nu”, comentează Damiam Bloom, partener la firma de avocatură Berwin Leighton Paisner.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
”Tradus” de Livia cu Spike, Bordea vrea să-i ia în ”piept” pe amândoi! Îi caută...
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Petru, românul ucis în Congo de rebelii M23, era la ultima misiune și urma să...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Irinel Columbeanu și fiica sa au plecat în vacanță! Irinuca va petrece o săptămână întreagă...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
Ce a găsit NASA pe exteriorul STAȚIEI SPAȚIALE INTERNAȚIONALE? Sunt VII!
Verdict pentru șoferii români: NU se consideră accident. Se încadrează la tentativă de omor
Prognoza meteo, 17 iunie. Canicula revine. Temperaturile pe regiuni
Ce a putut să facă un mire chiar în fața invitaților. A oprit nunta și...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Turneul lui Taylor Swift ar putea modifica strategia Băncii Angliei
×